Om het gebruiksgemak en de performantie van de website te garanderen maken we gebruik van cookies. Door de website verder te bezoeken en/of dit bericht te sluiten gaat U akkoord met het gebruik van cookies.

X

Komst drie Colobusapen, 30 september 2018

Komst drie Colobusapen

‘A bachelor's life is no life for a single man’. (quote Samuel Goldwyn)
 
Begin september kwamen drie colobusapen of franjeapen vanuit Frankrijk toe in de Olmense Zoo. Sommigen zullen denken dat nu er een nieuwe groep gevormd is dat er binnenkort wel jonge aapjes zullen zijn.  Niets is minder waar, deze groep is een ‘bachelorgroep’.
 
In dierentuinen worden vaak evenveel mannetjes als vrouwtjes geboren in kweekgroepen. Bij vele diersoorten bestaat een kweekgroep echter uit één man met meerdere vrouwtjes. Iedereen die kan rekenen weet dus dat er een overschot aan mannetjes ontstaat.
 
In het wild is dat toch ook zo, zou je kunnen denken. Dat is ook zo maar meestal hebben mensen een veel te romantisch beeld van dieren in het wild, want ze zijn “vrij”. Maar in het wild is het vaak overleven en een plaats vinden in een groep of …. sterven.
Sommige soorten, zoals ook de franjeapen, kunnen ook in het wild bachelorgroepen vormen. Hier genieten de individuen veiligheid van elkaars waakzaamheid en kunnen ze overleven tot ze misschien toch ooit een groep van zichzelf kunnen starten….of niet. Zo is het ook met bachelorgroepen in dierentuinen. Moest er ergens een man nodig zijn uit de genetische lijn van één van onze bachelors, dan kan die alsnog vertrekken om een groep vrouwtjes voor zichzelf te krijgen.
 
Waarom kiezen wij voor een bachelorgroep en niet voor een kweekgroep? Want jonge aapjes zijn immers erg geliefd bij het publiek! Wel, omdat dierenwelzijn steeds belangrijker wordt, willen wij bewust kiezen voor een groep met een ethisch verhaal. Wij zijn ervan overtuigd dat deze boodschap evengoed kan ontroeren dan een jong aapje.
 
We maakten eerder al bachelorgroepen bij de giraffen en de doodshoofdaapjes.  Telkens brengt het nadeel van het gebrek aan baby’s verrassende voordelen met zich mee, hierover later meer….

Terug naar overzicht Delen
Menu openen