Om het gebruiksgemak en de performantie van de website te garanderen maken we gebruik van cookies. Door de website verder te bezoeken en/of dit bericht te sluiten gaat U akkoord met het gebruik van cookies.

X

Samenwerking met modeontwerpster Marylène Madou, 03 december 2018

Samenwerking met modeontwerpster Marylène Madou

Taxidermie en opgezette dieren, ouwbollig of modern? Wij willen Taxidermie uit het donker halen en de voordelen en pracht laten zien van naturalia. Naturalia is een verzamelnaam voor alle objecten uit de natuur die een meerwaarde hebben als decoratief en/of educatief object. Het is net die combinatie van decoratief en educatief dat ons interesseert in dit geval.
Vroeger werden verzamelingen van eieren, schelpen, vlinders, opgezette dieren, schedels en dergelijke meer gezien als persoonlijke objecten die uit de natuur geroofd werden. Maar net zoals bij dierentuinen, én bij mode, is er een vroeger en een nu!

Taxidermie is een prachtige vorm van recycleren zolang de grondstoffen (dode dieren) correct verkregen worden. Een opgezette panterkop als trofee die in geschoten is, is niet hetzelfde als een opgezette panter die overleden is in een dierentuin aan ouderdom of ziekte en zeer natuurgetrouw is opgezet. Laat ons duidelijk zijn, geen enkel dier, groot of klein, hoort uit de natuur gehaald te worden als dat niet nodig is. Wij distanciëren ons dan ook van elke vorm van verzamelen waar deze specimens deel van uitmaken.

Marylène is op haar beurt ook bezig met een ‘nieuwe’ vorm van mode. Mode wordt toch ook vaak geassocieerd met uitbuiting van (jongere) werkkrachten in verre landen. Vervuiling van de waterlopen door verfstoffen en gigantische logistieke operaties om die massa stoffen met boten, vliegtuigen en vrachtwagens intercontinentaal te verschepen. Marylène kiest voor Europese grondstoffen en werkkrachten en gaat na of het proces duurzaam en ecologisch is.

In zekere zin is dus een sjaaltje met afbeeldingen van opgezette dieren of andere naturalia het tegenovergestelde van een bontkraag gemaakt van een dier dat geschoten is voor zijn pels.

Beide zaken, taxidermie en mode, kunnen dus zowel goed als slecht belicht worden. Laat ons dan de handen in elkaar slaan en de goede aspecten ‘in de verf’ zetten. Een geniale combinatie!

Terug naar overzicht Delen
Menu openen